Church

Zoals de meesten wel weten ben ik christelijk. Ik ga op Urk naar de Immanuëlkerk. Een traditionele kerk, waar het normaal is als vrouw om naar de kerk een rok of jurk te dragen. Waar we psalmen zingen, bijbel lezen uit de statenvertaling. 

 

Tja... en toen ging ik naar Cambridge. Nou heb ik echt al wel het een en ander gezien. Dus van een paar handen in de lucht, kijk ik niet raar op. Maar toch even de verschillen op een rijtje.

 

Ik ben de afgelopen 2 weken in de St. Andrew's church geweest. Ze hebben hier verschillende diensten, ochtend is familie, daarna studenten, middag 20-30 jarigen. Ik denk wel dat ik naar deze kerk blijf gaan omdat ik daar ook al wat mensen heb ontmoet en mij heb aangesloten bij de HUB'S, bijbelstudiegroep.

 

Als je binnenkomt word je begroet door een welkomstteam, nou ben ik in de ochtend een vrouw van weinig woorden dus dat houd bij een goodmornig wel op. Je krijgt een liturgie en zoekt een plekje. Je hoeft je eigen bijbel niet mee te nemen die liggen al klaar op de stoelen en banken. Het is heel normaal om eerst even met de mensen die naast je te zitten te praten, ook al ken je die niet. In de middagdienst staat het zelfs in de liturgie, na de opening even voorstellen aan je buurman/vrouw. Best bijzonder, op Urk zou ik niet zomaar een gesprek aanknopen met een 'vreemde'. 

 

Ze zingen geen psalmen en de liederen staan op een tv-scherm afgebeeld. Heel goed idee, maar laat ik (met mijn 1,65m) nou afgelopen zondag net achter iemand van 2 meter staan. Dus daar moet ik volgende week op letten. Bij elk lied wat we zingen moet je gaan staan. Verder niets, ik ben niet iemand die daar gaat staan klappen ofzo. Ieder zijn eigen beleving maar ik merk dat de rest van de kerk 'gelukkig' ook niet zo van klappen houdt. 

 

Collecte, op Urk is het heel normaal dat de collectezak rondgaat en in mijn beleving iedereen er wat ingooit. Hier is dat niet zo. Er gaat wel een collectezak rond maar bijna niemand gooit er wat in. De eerste keer dat ik in de kerk was, toen zou ik geld pakken toen zei mijn familie 'nee, dat hoeft niet'. Ik dacht echt hoe komt die kerk dan rond. Dus nu moet ik zorgen dat ik op tijd mijn geld klaar heb anders dan hebben ze de collectezak al weer verder doorgegeven. In de middagdienst ging hij trouwens helemaal niet rond.

 

En we hebben hier geen dominee, maar een churchleader in elke categorie met een assistent. Dus de familie's, studenten, 20-30 en ouderen hebben hun eigen leader, bij wie je ook terecht kan voor zo'n beetje alles (kerkgerelateerd). En er zijn geen ouderlingen en diakenen, maar mensen uit de kerk die dan het bijbel gedeelte voorlezen en die dan ook voor het lezen eerst met ons bidden. Respect voor die mensen, er zit zomaar 300 man in de kerk. Ze hebben ongeveer duizend leden verdeelt over 3 diensten.

 

Ze gaan geen onderwerp uit de weg, maar dat was ik ook wel gewend. Alleen zijn de leaders hier grappiger. Er worden af en toe grappige opmerkingen gemaakt en dan lacht de hele kerk. Die grappige opmerkingen gaan op dit moment nog een beetje aan mij voorbij. Het gaat allemaal veel te snel, en dan is de grap al voorbij voor het kwartje bij mij valt... 

 

De preken zijn wel goed te begrijpen, op de grappen na weet ik wel waar het over gaat. Veel gaat nog te snel maar door het stuk eerst in mijn Nederlandse bijbel te lezen, is het makkelijker te begrijpen. Ze preken hier heel makkelijk, iedereen snapt het. 

 

Zondagsschool is tijdens de ochtenddienst. Na een korte preek gaan de kinderen uit de dienst, deze preek is heel kinderlijk. afgelopen zondag ging het erover dat je lief moest zijn voor elkaar. Dan komen er dus 2 vrijwilligers uitbeelden wat de 'verteller'(dit is weer iemand anders) bedoelt. 

 

Afgelopen zondag hadden we het Heilig avondmaal, net als op Urk. Ik ben gewend dat je eerst belijdenis doet voor je aan mag. Je hebt een voorbereidingszondag, en het avondmaalsformulier. Je loopt naar de tafel en in onze kerk is het normaal om dan (als vrouw zijnde) een hoed te dragen. Hier gaat dat anders, kom zoals je bent, daar wordt erg de aandacht op gelegd. De kinderen zijn naar de 'zondagsschool' dus die zitten niet in de kerk. Maar het brood (gewoon een plakje brood) en een beker wijn met een doekje gaat rond door de kerk. Iedereen kan voor zichzelf bepalen of je wel of niet aangaat. Er is geen 'toezicht'. Niemand let op of je wel of niet aangaat. 

 

Er zijn veel activiteiten voor de leden, elke maand gebedsgroep, lunchen na de dienst, nabesprekingen, bijbelstudies. En er komen echt veel mensen naartoe... En na de dienst blijft iedereen zitten voor koffie en thee. Nou ben ik in Nederland ook wel zo dat ik gelijk naar huis ga. Maar hier is dat niet normaal. 

 

De kerk staat midden in het centrum, dus na de kerk nog even winkelen of een terrasje pakken is helemaal niet raar. Je begrijpt misschien wel dat het allemaal heel erg wennen is.

 

Je wilt je vasthouden aan wat je hebt meegekregen maar je wilt ook openstaan voor hun gewoonten. Dus doe ik trouw een rok aan naar de kerk maar belande ik afgelopen zondag in een restaurant voor een nabespreking. Ik dacht overigens dat het in de kerk was, en toen iedereen naar buiten ging dacht ik er is vast een bijgebouw... Ja, bij de Pizzaexpress. En wat doe je dan? Je kan moeilijk weg gaan, je wilt ze ook niet veroordelen. Uiteindelijk ben ik geen haar beter, door het niet te doen. Maar het is wel heel lastig. 

 

Commentaar schrijven

Commentaren: 0